Grup suport
Terapia de grup acţionează prin mecanisme specifice. Dacă în terapia individuală factorii principali ai reuşitei sunt o relaţie terapeutică adecvată, un psihodiagnostic şi o conceptualizare clinică corecte şi tehnici de intervenţie eficace, în terapia de grup, factorii reuşitei se bazeaza pe o cantitate mai mare de informaţie terapeutică, pe învăţarea prin modelare şi imitaţie, pe suportul social al grupului si de asemenea pe universalitate, subiectul înţelegand că problema pe care o are nu îl vizează doar pe el, ci apare şi la alte persoane.
O combinaţie între terapia individuală şi cea de grup aduce beneficii in plus pentru cel care aderă la un grup terapeutic, subiectul beneficiind de pe urma grupului și grupul de asemenea de pe urma subiectului.
In acelasi timp, pentru o eficacitate ridicata, înainte de intrarea in terapia de grup este indicată o perioada de terapie individuală.
Numărul membrilor grupului este de obicei între 6-8 până la 12, formându-se grupuri cu diverse probleme sau situații de viață pe categorii – copii, adolescenți, adulți.
Şedinţele de grup au loc o dată sau de două ori pe săptămână (numărul întâlnirilor este flexibil în funcţie de subiecţi şi de modalitatea de intervenţie).
Exercițiile de intervenție includ de asemenea tehnici de mindfulness și de imagerie mentală.