Mindfulness si imageria inimii
Tehnicile Mindfulness sunt modalități simple care ne ajută să ne autocunoaștem, să devenim atenți la ceea ce simțim, la gândurile, emoțiile, sentimentele noastre, devenind conștienți de acestea pentru a identifica ce vor să ne transmită, ce necesită lucrat, integrat sau schimbat.
Mindfulness este cea mai simplă formă de conștientizare – este trăirea în prezent, în aici și acum, deschizând larg porțile tuturor simțurilor noastre. Este atenția concentrată pe ceea ce este momentul de față, în clipa când se derulează viața – fără a judeca momentul, emoția sau tiparul mental ieșit la iveală.
Există multe studii și cercetări care dovedesc eficacitatea tehnicilor mindfulness în conectarea cu resursele noastre interioare, spre îmbunătățirea relației cu noi înșine și a stării noastre de bine și de sănătate relațională.
Mintea este cel mai util instrument atunci când este în serviciul inimii. Dar când mintea preia controlul asupra vieții noastre, are tendința să ne distragă de la momentul prezent și de la noi înșine, să rătăcească pe diverse căi, folosindu-se de toate programele, tiparele, convingerile și mecanismele ei implementate de-a lungul vremii, ce ruleaza inconștient, făcând acțiunile și trăirile noastre să funcționeze pe pilot automat.
Noi am venit pe pământ compleți, având în noi ascunse toate resursele necesare pentru a ne construi propria realitate. De noi depinde însă dacă alegem să funcționăm pe pilot automat, lăsând să ruleze în mintea noastră programe inconștiente sau să devenim conștienți clipă de clipă de viață, de noi înșine, cu acceptare a tot ceea ce este.
Starea de prezență conștientă sau mindfulness ne ajută să descoperim darurile și oportunitățile fiecărei zi. Oportunitatea nu ne strigă, decât ne apare în cale și doar atenția și conștientizarea ei ne oferă prilejul de a o îmbrățișa.
Aceasta este trăirea mindfulness – este atenție și conștientizare a ceea ce suntem și a ceea ce este.
Când provocări exterioare vin cu scopul de a ne perturba viața și a genera în interiorul nostru conflicte menite să scoată la lumină emoții și situații adânc ascunse în noi, observarea acestora și acceptarea lor fără judecată, în deplină stare mindful ne ajută să rămânem centrați în noi înșine pentru a scoate la lumină cele mai ascunse resurse interioare de putere și pace, spre a trece mai ușor prin situații externe perturbatoare și a menține sau a readuce armonia în viața noastră.
Pentru o bună conexiune cu noi înșine, când privim ceva, să nu privim mental în același timp și altceva.
Mintea face tot felul de legături cognitive și un lucru sau un moment văzut acum, poate avea forma asemănătoare cu a altuia din memoria noastră și starea de mindfulness se transformă astfel într-un rulaj mental.
Dacă ești aici, fii acum într-o conexiune cu ceea ce experimentezi prin simțuri și astfel te vei conecta la sursa ființei tale divine. Iată puterea stării mindfulness ce-ți activează puterea din tine.
Inconștientul este cel mai mare cerc care include în el cel mai mic cerc al conștientului, spunea Freud. Respingând semnificația inconștientului în viața noastră, spune tot el, respingem din ceea ce suntem o mare parte din ce se află îngropat în adâncurile minții noastre, pentru că lumea inconștientă nu este dincolo de conștiință, este o “lume” nesfârșită existentă în mintea noastră, la care nu avem acces ușor și nu în mod conștient.
În mod conștient putem însă accesa această “lume” pentru a o înțelege fir cu fir, iar visul ne este cel mai la îndemână, pentru a-l analiza, fiind modul prin care mintea inconștientă se lasă descoperită.
În lumea visului, mecanismele de apărare sunt date la o parte, putând înțelege din reprimările și ascunzișurile minții, care pot lua cele mai grozave forme, în funcție de amploare.
Iată cum putem cu ușurință să deschidem poarta autocunoașterii și să ajungem treptat să ne descoperim, iar autocunoașterea conduce la schimbarea pe care ne-o dorim.
Omul este fascinat de inteligența sa psihică, de rațiunea sa, care îl ajută în rezolvarea de probleme și de situații. El a dezvoltat metode de centrare pe emisfera sa stângă, ignorând-o poate total pe cealaltă – pe cea intuitivă – al cărei potențial s-a cercetat că nu este utilizat decât în proporție de 1 %.
Nu putem însă să ne concentrăm bine atenția asupra propriei intuiții dacă nu ne descătuțăm de teamă, de emoții negative, iar acest lucru îl putem face prin tehnicile minfulness.
Pentru accesarea propriei intuiții este necesar să coborâm mintea în inimă sau cel puțin să creăm echilibru – punte solidă – între minte și inimă, relaxându-ne mintea cu tot ce conține aceasta.