Managementul timpului se referă la capacitatea noastră de a gestiona controlat timpul pe care îl măsurăm în ore, minute, secunde. Este un proces de “programare, anticipare și de reacție într-o manieră planificată, predictivă, efectivă și eficientă” (Armstrong, 1999).
Ne auzim adesea rostind “Nu am timp să rezolv diverse situații, să mă întâlnesc cu prietenii, să mă observ, să observ, să mă aud, să aud, să văd, să fiu etc.”
Vom repeta adesea aceste replici până când vom conștientiza că timpul este creat și manageriat de mintea noastră. Suntem creatorii propriei vieți și organizatorii timpului nostru.
O bună organizare a timpului necesită ordine în cămările minții noastre, o curățenie mentală de programe sau tipare care nu ne mai sunt utile, o centrare pe noi înșine pentru a ne armoniza fizic, psihic, emoțional și totodată necesită echilibrare energetică.
Cunoaștem că timpul este un declanșator al stresului. Atunci când pierdem controlul asupra timpului, devenim ineficienți în munca noastră și ne suprasolicităm pentru a oferi cele mai eficace rezultate.
Timpul înseamnă bani, spunea B. Franklin și auzim astfel în jurul nostru. Așadar timpului i s-a alocat o valoare inestimabilă. Dar știm oare să-l stăpânim și astfel să-l valorificăm sau deseori ne pierdem în detalii și ajungem la ancestrala sintagmă “n-am timp”?
Mintea este un foarte bun servitor dacă știm să-i fim conducător. Au fost create diverse tehnici de planificare și gestionare a timpului și astfel, prin procesul de brainstorming, au apărut o serie de artificii mentale pornind de la valoarea inestimabilă a timpului care i-a fost dată.
O minte clară și asertivă este în stare de cele mai inteligente artificii mentale.
Ce facem însă când în mintea noastră se simte o încărcătură haotică de griji, țesături cognitive, conexiuni cu trecutul și viitorul și deconectare de la starea prezentă, ideologii învechite limitative care își fac apariția în realitatea noastră și se iau la întrecere cu învățăturile inovative new age-ene creând în mintea noastră săli de forță?
Așa cum ne preocupăm de corpul nostru zi de zi, seară de seară, să-l spălăm, să-l îngrijim, să-l admirăm, astfel este necesar să acționăm și la nivel mental, emoțional, energetic, debarasându-ne de molozul cotidian mental, emoțional, energetic, acumulat ca efect al gândurilor sau acțiunilor noastre sau preluat în mod conștient sau inconștient de la cei din jur.
Mindfulness vine cu scopul de a ne sprijini pe calea armonizării fizico-psihico-energetice și de a clarifica spațiul nostru cognitiv, propriul suflet fiindu-ne ghid în acest demers.
Tehnica mindfulness ne scoate instant din robotizarea zilei și ne amintește de ceea ce suntem în momentul prezent, în mijlocul iureșului de activități și situații zilnice.
Este sursa regenerabilă de energie ce ne permite să redevenim conștienți de ceea ce simțim, să ne conștientizăm emoțiile care își fac apariția și să ne vindecăm mental și emoțional.
Tehnica minfulness ne curăță mintea de încărcătura zilei revigorând-o, clarificând-o, făcând-o din nou servitorul nostru loial, capabil de a crea propriul timp și a restabiliza propria viață organizând activitățe ei cotidiene într-un mod optim pentru noi.
Lasă-te ghidat de propriul suflet care-ți vorbește prin vocea intuiției și conectează-te, prin metoda de meditație mindfulness, cu tine însuți.
Viața nu este despre stres, despre “nu am timp”, despre muncă și programe continue.
Viața este o permanentă creație și depinde doar de noi cum ne-o creăm.
Ne creăm viața, adică ne recreăm pe noi înșine clipă de clipă, zi de zi, astfel ne manageriem pe noi înșine, timpul fiind creația noastră, pentru că viața este o sumă de alegeri.
Stela Mihai, psiholog, specialist mindfulness
No comments